Παλιά Χρήσιμα 19: Κολαστήριο Μονής Κερατέας 1950

Δολοφόνησαν 150 κορίτσια για να τα στείλουν στον… παράδεισο (στην παλαιοημερολογίτικη μονή-κολαστήριο Κερατέας)

(μια «Υπενθύμιση» του Αναγνώστη Λασκαράτου)

Στιγμιότυπο:

Σε μια στιγμή ο εισαγγελέας Κωστόπουλος διακόπτει μάρτυρα κατηγορίας για να δώσει διέξοδο στην αγανάκτησή του.
• «Η Κερατέα είναι αίσχος δια την Ελλάδα, λέγει ο εισαγγελέας. Σηκώνονται οι τρίχες της κεφαλής μου. Σκεφτείτε ότι εκεί μέσα πέθαναν 150 φυματικά κορίτσια!»

Ο μάρτυρας Σεραφείμ Σίλβεστρος κατάθεσε…

Εκεί πέθαναν η αδελφή του κι ο γαμπρός του φυματικοί. Τα δε τρία παιδάκια τους υπεβάλλοντο σε διάφορες κακοποιήσεις όπως το αγοράκι που εκρεμάσθη ανάποδα γυμνό πολλές φορές και τόδερναν μέχρις αναισθησίας. Όταν δε ζούσε ο πατέρας οι καλόγριες τον προέτρεπαν να μολύνει το παιδί του με φυματίωση γιατί αν ζούσε θα γινόταν κακός άνθρωπος. Τον συμβούλεψαν να μασάει αυτός το φαγητό και να ταίζει μ’ αυτό το αγοράκι του, ώστε να πεθάνει πριν από αυτόν….
Μας έλεγαν -συνέχισε ο μάρτυς- ότι πρέπει να πεθαίνουμε, να αδειάζουν τα κελλιά, νάρχονται άλλοι, για να πηγαίνουν στον παράδεισο.

Από το βιβλίο του Γ. Καρανικόλα, Ανορθόδοξοι έρωτες ορθοδόξων κληρικών, εκδόσεις Θουκιδίδης

Αποσπάσματα από την εφημερίδα «Ελευθερία»

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 1950

Η ηγουμένη Μαριάμ μετά το θάνατο του επισκόπου Ματθαίου Καρπαθάκη διέδωσε επίτηδες ότι το πτώμα του «μυροβόλησε»! Δια του τρόπου αυτού προσέλκυσαν εκατοντάδες απλοικούς ανθρώπους, οι οποίοι έσπευσαν εκεί από πολλά μέρη της Ελλάδας για να δουν το θαύμα του αγίου Ματθαίου του οποίου το σώμα έβγαζε δήθεν μύρο.

Στη πραγματικότητα όμως η πονηρή ηγουμένη είχε ραντίσει το πτώμα του με άρωμα για να παραπλανήσει τους ευσεβείς και να δημιουργήσει θρύλο πέριξ του ονόματος του Ματθαίου.
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 1950
Συνεχίζουσα την αποκαλυπτική αφήγησή της η γραία Ευγενία Μαργέτη περιέγραψε με τα μελανώτερα χρώματα μερικά από τα φρικώδη βασανιστήρια εις τα οποία υπεβάλλετο αυτή και άλλες μοναχές…
Η Μαριάμ διέτασσε τις υπό τιμωρία μοναχές να μείνουν με τα εσώρουχα μόνο και κατόπιν ανέθετε σε μια μοναχή από το περιβάλλον της να τις κτυπά με μια σανίδα.
Άλλες μοναχές μετά τον εσπερινό ωδηγούντο εις τα περί την μονήν δάση και ημίγυμνοι προσδένεντο εις τα πεύκα και παρέμειναν δεμέναι μέχρι του όρθρου.


Τρίτη 28 Νοεμβρίου 1950
Από την συνεχιζόμενη προανάκριση για τα σκάνδαλα της μονής Κερατέας απεκαλύφθη χθες ότι ο συνηθέστερος τρόπος βασανισμού των θυμάτων της Μαριάμ ήτο το κρέμασμα των ανάποδα από τα γύρω πεύκα για να… εξέλθουν τα εντός αυτών εμφωλεύοντα δαιμόνια.
Ο υιός της Παυλάκη αφηγήθη εις τη μητέρα του ότι οι μοναχές εις τη μονή Κερατέας το υπέβαλλαν σε βασανιστήρια. Συγκεκριμένα, πριν ξημερώσει και προκειμένου οι μοναχές να ξυπνήσουν τους μικρούς και τις μικρές για τον όρθρο τα ξυπνούσαν με ένα άγριο ξυλοκόπημα και τους έλεγαν ότι αυτό το έπραττον δια τον εξαγνισμό των, διότι δια να μεταβούν εις την εκκλησία και να ακούσουν τον όρθρο και την λειτουργία έπρεπε προηγουμένως να δαρούν αγρίως, να πονέσουν και να κλάψουν, διότι μόνον έτσι θα αντιλαμβάνονταν το μεγαλείον της χριστιανικής θρησκείας. Αν κανένα από τα μικρά τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, οι μοναχές το μετέφεραν εις τον πλησίον πευκώνα, του έδεναν τα πόδια και το κρεμούσαν από ένα πεύκο με το κεφάλι προς το έδαφος.

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 1951

Η προανάκριση για τα σκάνδαλα της μονής Κερατέας η οποία άρχισε στις 15 Νοεμβρίου ο αντιεισαγγελέας κ. Παπακαρυάς κατόπιν παραγγελίας του προισταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών κ. Βελούζου επερατώθη χθες… άσκησε νέες ποινικές αγωγές κατά της Μαριάμ Σουλακιώτου και άλλων μοναχών για 13 νέα κακουργήματα αυτών ήτοι δι’ ανθρωποκτονία, απάτη, πλαστογραφία διαθηκών, εκβιάσεις,…
Εκτός της Μαριάμ Σουλακιώτη, διαβοήτου ηγουμένης της μονής «Πευκοβουνογιάτρισσα» στην Κερατέα, της βοηθού της Ευφροσύνη Μενδρινού καθώς και των καλογραιών και καλογήρων του άμεσου περιβάλλοντός των, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί, έχουν προκύψει εκ της προανάκρισης υπό του κ. Παπακαρυά στοιχεία ενοχής και εναντίων άλλων ξένων προσώπων…
Ο Μπάκας, η σύζυγός του και τα τρία τέκνα των, κάτοχοι σημαντικής περιουσίας, εισήλθον εις την μονή διαθέσαντες την περιουσία των. Μετά τινά χρόνου όμως η Μπάκα αντιληφθείσα περί τίνος επρόκειτο θέλησε να φύγει από την μονή αλλά τότε η Μαριάμ την έθεσε σε απομόνωση εντός τρώγλης επί εξαμήνου και με ανεπαρκέστατη τροφή. Η Μπάκα εξήχθη εκ της τρώγλης φυματική και μετά από λίγο απέθανε. Ο σύζυγός της επίσης κατά τον ίδιο τρόπο εμολύνθη εκ φυματιώσεως και απέθανεν.
Ως ανθρωποκτονία επίσης εχαρακτηρίσθη και η περίπτωσις του ζεύγους Παναγιωτοπούλου το οποίον ηναγκάσθη να εκχωρήσει στη Μάριαμ μια οικία εις τη Καλλιθέα χρησιμοποιουμένην ήδη ως μετόχι των παλαιοημερολογιτών. Το ζεύγος κατόπιν απέθανε από ασιτία εις τη μονή.
• Ανθρωποκτονία επίσης εχαρακτηρίσθη και η περίπτωση της Μιχαλάκου η οποία ήτο φυματική και εν γνώσει της παθήσεώς της ετιμωρήθη με περιορισμόν εις τρώγλην και απέθανεν εντός ολίγων ημερών.
Άλλη κατηγορία ανθρωποκτονίας αφορά την περίπτωση της μοναχής Θεοδότης, την οποία εκτύπησαν κατά τόσο βάρβαρο τρόπο οι μοναχές ώστε έκανε αιμόπτυση και απέθανεν εξ αυτής.
Παρόμοια περίπτωση είναι και μιας άλλης μοναχής της Μαρίας η οποία χωρίς να γνωρίζει τι υπογράφει υπέγραψε εκχωρητήριο της περιουσίας της εις τη Μαριάμ και το περιβάλλον της και κατόπιν νομίζουσα ότι ήτο κυρία των κτημάτων της μετέβη εις αυτά για να μαζέψει ελιές. Οι άλλες μοναχές όμως επιτέθηκαν εναντίον της, την ξυλοκόπησαν αγριότατα και η μοναχή Μαρία μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και απέθανε.

Tετάρτη 26 Ιανουαρίου 1953
Εισαγγελεύς: Είναι αίσχος δια την Ελλάδα το ότι υπάρχει Κερατέα!…
ΜΑΡΤΥΣ: Υποχρέωσαν τον φυματικό γαμπρό μου να μασά την τροφή και να την δίνει στο 6ετές παιδάκι του για να του μεταδώσει την επάρατη αρρώστια.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΙΣ: Γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ: Γιατί τον έπεισαν ότι θα γινόταν το παιδί του διάβολος και θα έκαιγε το μοναστήρι.

Κάποτε το ανηψάκι μου, 10 χρονών κοριτσάκι, το έβαλαν αγγαρεία στο μαγειρείο. Πεινούσε κι έγλειψε μια πατάτα. Να η ποινή που του επέβαλαν: Το έδεσαν ολόγυμνο όλη τη νύκτα στο στάβλο και το πρωί το βρήκαν λιπόθυμο από το κρύο και το φόβο.
Είχε καθαρίσει τη ψυχή του και είχε υποστεί όλη την προεργασία για τον παράδεισο
.
..

Είναι αίσχη όσα έγιναν. Φαντασθείτε πως ο νεωκόρος της μονής Κερατέας εχρίσθη από τον άγιον πατέρα μητροπολίτης Θεσσαλονίκης! Όταν λέγω ο άγιος πατέρας εννοώ αυτό το κάθαρμα τον μυρόβλητον Ματθαίον που ο τότε πρωτοσύγγελος και νυν Α.Θ.Π. ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας καθήρεσε διότι διατηρούσε οίκο ανοχής! Κι η αγία μητέρα η περίφημη οσία Μαριάμ ήταν μιά… κορδελιάστρα.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1955
Εις τα κράσπεδα της πρωτευούσης και υπό την ρίνα του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ελειτουργούσεν επί έτη ανενόχλητον ένα φρικαλέον άντρον παχυλής αμαθείας, εγκληματικής ασυνειδησίας και ακατανόμαστων οργίων. Ένας αγράμματος μοναχός, εν συνεργασία με μίαν κτηνώδη μοναχήν παρέσυραν εις το άντρον αυτό διαφόρους αφελείς και κουρασμένους και ψυχασθενείς και αμαθείς και σιγά σιγά με μεθόδους αναλόγους των χιτλερικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως τους εξαπέστελλαν εις τα αιωνίους μονάς...

Τα μοναστήριατα περισσότεραείναι εστίαι συμπυκνωμένης μικρότητος, φθόνου, χυδαιότητος και αβυσσαλέας ακολασίας. Και όσοι εν ονόματι του Σαμουήλ προσπαθούν να δικαιολογήσουν και να διαιωνίσουν το σημερινόν κατάντημά των, είναι αηδείς υποκριταί.

δια την αντιγραφήν «Ροΐδη Εμμονές»

Ιστορικό Γεγονός: Όλη η ιστορία και η πορεία του χριστιανισμού, από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια ακόμη, περνόντας από το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το μίσος για τη ζωή, το «εγκόσμιο», την χαρά της ηδονής (βλέπε ασκητές, στυλίτες, ερημίτες, από πεποίθηση άπλυτους κλπ.) είναι τα απαραίτητα ιδεολογικά συστατικά αυτού του δόγματος. Σύγχρονα περιστατικά-απόηχοι αυτού του ιδεολογικού υπόβαθρου, είναι αυτά που διαβάζουμε σε αυτό το άρθρο, αλλά και πολλά άλλα που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Πρέπει να τονίσουμε ότι τώρα πια παρόμοια περιστατικά είναι πάρα πολύ λίγα. Δεν έχουν όμως ακόμη εκλείψει. 


*ρο

This entry was posted in Γράμμα από το Ληξούρι, Παλιά χρήσιμα δημοσιεύματα. Bookmark the permalink.

85 Responses to Παλιά Χρήσιμα 19: Κολαστήριο Μονής Κερατέας 1950

  1. Ο/Η anlu λέει:

    Ανατριχιαστικά…δεν τα ήξερα κι ας είμαι από εκείνα τα μέρη…
    Το χειρότερο βέβαια είναι πως παρόμοια συμβαίνουν και στις μέρες μας και αλλού…

  2. Ο/Η Nikita Ras λέει:

    Συγχαρητήρια για το blog! Διάβασα ολόκληρο το άρθρο από την «Ελευθερία» στην κάτωθι διεύθυνση. Υπάρχουν και άλλες εφημερίδες, πλουσιώτατο αρχείο.

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html

  3. Ο/Η Ανέστης λέει:

    Που είναι εκείνες οι παλιές καλές εποχές…

    κι έχεις τώρα τους αριστερούς προδότες να ασχολούνται με τα σάπια κοτόπουλα και την εκκλησιατική περιουσία και να μη μπορείς ούτε με κνούτο να τους σωφρονήσεις.

  4. Ο/Η μαραμένα σύκα λέει:

    Τι είναι αυτά!?
    Στην Ελλάδα έγιναν!

  5. Ο/Η roidis λέει:

    Σκοπός της κατηγορίας «Παλιά χρήσιμα δημοσιεύματα» είναι ακριβώς αυτό: Να μην Ξεχνάμε.

  6. Ο/Η Kelsos λέει:

    Κάπου είχα διαβάσει ξανά στο παρελθόν το παρόν άρθρο, και οφείλω να ομολογήσω ότι ενοχλήθηκα το ίδιο και περισσότερο αυτή τη φορά…

  7. Ο/Η Πάνος λέει:

    Διδακτικότατο…

  8. Ο/Η auxsvr λέει:

    Κύριε Ροΐδη,

    «το μίσος για τη ζωή» Από πού προκύπτει αυτό; Αυτός που λατρεύει τον ποιητή της ζωής, μισεί τη ζωή; Πώς συμβιβάζεται αυτό;

    «[μίσος για] την χαρά της ηδονής (βλέπε ασκητές, στυλίτες, ερημίτες, από πεποίθηση άπλυτους κλπ.» Από πού προκύπτει αυτό; Επιδίωξη του χριστιανού είναι οι χαρές ή ηδονές της ζωής να μην τον εμποδίζουν στο τελικό σκοπό του. Αποφεύγουν οι ασκητές τις επίγειες ηδονές (βραχυπρόθεσμο όφελος) ώστε να μπορούν να αφιερωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους και στις πνευματικές ηδονές (μακροπρόθεσμο όφελος). Η ασκητική ζωή δεν αρμόζει σε όλους, ο Χριστός ανέφερε συγκεκριμένα τι ζητά από κάθε άνθρωπο, μπορεί κανείς να ζει όπως ζήτησε ο Χριστός χωρίς να στερείται τίποτα από τις χαρές της ζωή, πάντα με μέτρο.

    « είναι τα απαραίτητα ιδεολογικά συστατικά αυτού του δόγματος..» Κάνετε λάθος. Κανείς δεν ορίζει πώς θα ζει ο χριστιανός, πρέπει να αποφεύγει ορισμένες καταστάσεις και αυτό προκύπτει εκ πείρας, ώστε να αποφύγει να βλάψει τον εαυτό του και τους άλλους. Το δόγμα δεν έχει σχέση με το τι θεωρεί κάποιος ως κατάλληλο τρόπο ζωής, αυτό είναι προσωπική του υπόθεση και δεν υπαγορεύεται από κανένα.

    «Σύγχρονα περιστατικά-απόηχοι αυτού του ιδεολογικού υπόβαθρου, είναι αυτά που διαβάζουμε σε αυτό το άρθρο, αλλά και πολλά άλλα που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.» Δεν αμφιβάλλω ότι συνέβησαν πολλά τέτοια περιστατικά και ότι ενδεχομένως θα ξανασυμβούν, το πρόβλημα είναι ότι εξ αφορμής ενός γεγονότος πριν από 50 χρόνια (πριν από μερικά χρόνια επανελήφθη παρόμοιο περιστατικό σε μοναστήρι παλαιοημερολογιτών με θύμα νεαρό κορίτσι) σε παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι (οι οποίοι παλαιοημερολογίτες ως αίρεση έχουν ως μόνο κοινό σημείο με την Εκκλησία την πίστη στο Χριστό εν γένει) επιτίθεστε στο δόγμα της Εκκλησίας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το τι τρέλα έχει ο καθένας και νομίζει ότι είναι άγιος, βλέπει το Θεό, σκοτώνει άλλους για να αγιάσουν (η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη) κ.ά. Είναι σαν να λέει κανείς ότι η επιστήμη ευθύνεται για την τρέλα του Josef Mengele, ο οποίος σκότωνε ανθρώπους ώστε να τους ανατέμει αργότερα. Είστε υπερβολικός.

    Κύριε Λασκαράτε,

    Περιμένω απάντηση στο https://roides.wordpress.com/2007/05/28/pro_naissance/#comment-3603.

  9. Ο/Η atheofobos λέει:

    Χρήσιμη η αναφορά σε αυτή την παλιά και ξεχασμένη ιστορία γιατί ο θρησκευτικός φανατισμός και σκοταδισμός δεν σταμάτησε να υπάρχει.

  10. Ο/Η Νίκος λέει:

    Τι να πεις… Ευχαριστώ θερμά το Ροΐδη και το Λασκαράτο για το κείμενο.

    Αλήθεια, αυτός ο Ματθαίος που αναφέρει το άρθρο είναι αυτός που θεωρείται σήμερα άγιος από μερίδα των παλαιοημερολογητών, των αυτοαποκαλούμενων Γ.Ο.Χ. (=Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί);

    • Ο/Η emily λέει:

      ειναι γνησιοι χριστιανοι ορθοδοξοι. αυτοι δεν εχουν καμια σχεση με τα μοναστηρια τα δικα μας. ειναι σκοταδιστες. οχι 13 μερες 1000 χρονια πισω…. σπουδαζω θεολογια και ξερω 2 πραγματα παραπανω. ο μοναχισμος δεν ειναι κακος αν φυσικα θελεις να τον επιλεξεις. η ορθοδοξια ειναι η πιο φωτεινη πιστη γιατι δεν ειναι θρησκεια. ειναι ζωη ειναι Χριστος…. η ασκηση δεν ειναι καταπιεση ειναι επιλογη που ομως κινηται στα ανθρωπινα μετρα κι οχι στο να καταπονηται το σωμα…. αυτο ειναι κακο ασε που ειναι και ασεβεια γιατι κατα τον Απ. Παυλο ειναι »ο ναος του πνευματος» το σωμα…. εχω παει σε μονη δικη μας στην Παναγια την Καλαμιωτισσα στην Αναφη και ημουν κι εγω προκατειλημμενη αλλα οταν πηγα ειδα τον τροπο ζωης τους και την ελευθερια που εχουν αυτοι οι ανθρωποι κι εντυπωσιαστηκα σφοδρα…. απιστευτη φιλοξενια και μεγαλη ελευθερια και πολυ αγαπη απο αυτους τους ανθρωπους!!!! 🙂 μην ειμαστε προκατειλημμενοι γιατι οι λεγομενοι »Γ.Ο.Χ.» ειναι μακαβριοι τελειως εχουν κατι μαυρες σημαιες στις μονες τους κατι σκελετους και δεν ειναι καθολου φιλοξενοι… ειχαν παει οι γονεις μου καποτε σε μια τετοια μονη και εκει οι πορτες ανοιγαν κι εκλειναν και το μονο που μπορουσες να δεις ηταν η ακρη απο τα ρασα των μοναζουσων ουτε ενα λουκουμι δεν προσεφεραν τιποτα απολυτως….

      • Ο/Η Po λέει:

        αυτό το «η ορθοδοξια ειναι η πιο φωτεινη πιστη γιατι δεν ειναι θρησκεια. ειναι ζωη ειναι Χριστος..
        με έκαμνε να ανατριχιάσω σφόδρα.
        η χριστιανική αγάπη, μας ενώνει.
        νιώθω μία βίαιη, ανωτέρα κατάνυξις.
        Έξοχα τα λόγια σας.

      • Ο/Η Σ. Βασδέκης λέει:

        «….σπουδαζω θεολογια και ξερω 2 πραγματα παραπανω…»

        Αγαπητή emily, ποιός να σας καταλάβει! Ποιός να σας νιώσει!

        Διαβάστε σας παρακαλώ το παρακάτω:

        Θεολογία ή καλύτερα το χρέος της ανθρωπότητας προς τους Θεολόγους
        http://athriskos.gr/872/

  11. Ο/Η akanthos λέει:

    Πρόκειται για το γνωστό: Δεν φταίει ο Χριστιανισμός φταίνε οι χριστιανοί.Μα ανθρωποι τον φτιάξαν τον χριστιανισμό,μιά άποψη μεταξύ πολλών άλλων είναι. Μια άποψη που κοπιάρει κακόγουστα ενα μικρό μέρος της τραγωδίας,και οδηγεί στην απόλυτη ετερονομία που με τη σειρά της φτιάχνει αμέτοχους ανθρώπους .

  12. Ο/Η Greek History X λέει:

    Δεν τα ήξερα. Τα έμαθα. Σοκαρίστηκα και αηδίασα. Κάτι ξέρουν αυτοί και μιλάνε για παράδεισο και κόλαση μόνο που η κόλαση είναι η Εκκλησία…

  13. Ο/Η cortlinux λέει:

    είχα ενημερωθεί για αυτό το γεγονός από ένα άρθρο που υπήρξε στο Ποντίκι… δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία… πράγματι συγκλονιστικό και ανατριχιαστικό…

  14. Ο/Η roidis λέει:

    Κύριε auxsvr,
    1η παράγραφός σας) Απορώ (δεν πρέπει, λέω τώρα) για το ανεκδιήγητο ερώτημά σας: «το μίσος για τη ζωή» Από πού προκύπτει αυτό; Αυτός που λατρεύει τον ποιητή της ζωής, μισεί τη ζωή; Πώς συμβιβάζεται αυτό;
    μα..δεν βλέπετε ότι δώσατε μόνος σας την απάντηση. Διαβάστε προσεκτικά, βρείτε μιαν άλλη λέξη της αρεσκείας σας, και αντικαταστήστε τη λέξη «ποιητής» και η απάντηση στο ερώτημά σας θα έρθει όπως το άγιο πνεύμα. Είμαι σίγουρος. Μυαλό να έχουμε να πορευόμαστε.

    2η παράγραφός σας) λέτε: «[μίσος για] την χαρά της ηδονής (βλέπε ασκητές, στυλίτες, ερημίτες, από πεποίθηση άπλυτους κλπ.» Από πού προκύπτει αυτό; Επιδίωξη του χριστιανού είναι οι χαρές ή ηδονές της ζωής να μην τον εμποδίζουν στο τελικό σκοπό του. Αποφεύγουν οι ασκητές τις επίγειες ηδονές (βραχυπρόθεσμο όφελος) ώστε να μπορούν να αφιερωθούν απερίσπαστοι στο έργο τους και στις πνευματικές ηδονές (μακροπρόθεσμο όφελος). Η ασκητική ζωή δεν αρμόζει σε όλους, ο Χριστός ανέφερε συγκεκριμένα τι ζητά από κάθε άνθρωπο, μπορεί κανείς να ζει όπως ζήτησε ο Χριστός χωρίς να στερείται τίποτα από τις χαρές της ζωή, πάντα με μέτρο.

    Όλα τα παραπάνω είναι γραφόμενά σας, όμως αυτά που έχω υπογραμμίσει σε bold είναι οι απαντήσεις που ΕΣΕΙΣ ο ΙΔΙΟΣ δώσατε στο εαυτό σας….Και οφείλω να πω ότι απαντάτε άριστα, Μπράβο σας.

    3η παράγραφός σας) Εξακολουθείτε όμως να μου απορείτε λέγοντας: « είναι τα απαραίτητα ιδεολογικά συστατικά αυτού του δόγματος..» Κάνετε λάθος. Κανείς δεν ορίζει πώς θα ζει ο χριστιανός, πρέπει να αποφεύγει ορισμένες καταστάσεις και αυτό προκύπτει εκ πείρας, ώστε να αποφύγει να βλάψει τον εαυτό του και τους άλλους. Το δόγμα δεν έχει σχέση με το τι θεωρεί κάποιος ως κατάλληλο τρόπο ζωής, αυτό είναι προσωπική του υπόθεση και δεν υπαγορεύεται από κανένα.

    Όχι; δεν έχει σχέση; Αυτά αγαπητέ μου είναι χριστιανικά βιώματα Αιώνων…Τον 4ο αιώνα ο Άγιος Ευσέβιος κατοικούσε τρία χρόνια σε ένα αποξηραμένο τέλμα και έσερνε συνήθως 10 κιλά αλυσίδες. Ο μοναχός Ευάγριος ο Ποντικός λέει: «δεν έτρωγα ούτε μαρούλι, ούτε άλλα πράσινα λαχανικά, ούτε φρούτα, ουτε.., ούτε…,ούτε κρέας, και δεν λουζόμουν ποτέ (!!). Ο Πλαστογράφος Αγ. Αθανάσιος άσκησε την πιο ολέθρια επιρροή γράφοντας το «Βίος Αγ. Αντωνίου» ίσως ένα από τα πιο απαίσια κατασκευάσματα που γράφτηκαν ποτέ, πολλοί φιλόσοφοι ισχυρίζονται ότι κανένα βιβλίο δεν επέδρασε πιο αποτελεσματικά στην αποβλάκωση των πληθυσμών στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Μην ξεχνάτε κύριέ μου το ποσοστό των εξαθλιωμένων και αγράμματων μαζών εκείνη την εποχή, και θα καταλάβετε (αν μπορείτε) Τι σημαίνει Δόγμα και πως επηρεάζονται οι κανόνες και οι λειτουργίες ενός επίσημου φορέα αυτών των ιδεών και κατόπιν των αμνοεριφίων αυτού μέσα στους αιώνες.

    4η παράγραφός σας)Μετά τα παραπάνω τα οποία γράφω, η απάντηση σε αυτά που λέτε εδώ όπως «επιτίθεστε στο δόγμα της Εκκλησίας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το τι τρέλα έχει ο καθένας και νομίζει ότι είναι άγιος, βλέπει το Θεό, σκοτώνει άλλους για να αγιάσουν (η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη) κ.ά.»… Η απάντησή μου εδόθη και η επανάληψή της είναι περιττή.

  15. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Αγαπητέ κε Ροϊδη,
    δεν διεκδικώ την πατρότητα του ρεπορτάζ που σας έστειλα, το έχω βρει κατά καιρούς στο διαδίκτυο σε διάφορα δημοσιεύματα, κάποτε με περισσότερα στοιχεία, που δυστυχώς δεν μπορώ πλέον να βρω. Το είχαν δημοσιεύσει και Έλληνες Εθνικοί του Υ.Σ.Ε.Ε. Είναι αλήθεια πως το «Ποντίκι» είχε πριν δυό χρόνια αν θυμάμαι καλά κάνει μια σχετική έρευνα, και κάπου τότε το «Ε» της Ελευθεροτυπίας είχε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ με τα ιερά βασανιστήρια της οσίας Μαριάμ. Στα 1978 είχε δημοσιεύσει και η «Ακρόπολις». Επιτρέψτε μου να προσθέσω μερικά στοιχεία ακόμη.
    1)Ναι, Νίκο, ο Ματθαίος και οι Μαριάμ θεωρούνται άγιοι από μερίδα Παλαιοημερολογιτών. Το διεπίστωσα ο ίδιος πριν κάμποσα χρόνια σε επιτόπια επίσκεψη στο συγκρότημα της Πευκοβουνογιατρίσσης όπου υπήρχε στον προθάλαμο τεράστιο πορτραίτο της Μαριάμ και σε αδιάκριτη ερώτησή μου πήρα επιθετική απάντηση πως είναι πλέον άγιος του Παραδείσου.
    2)Φαντάζομαι πως η επίσημη Εκκλησία ξεπερνά τον σκόπελο που λέγεται παλαιοημερολογιτισμός με την υπεκφυγή πως πρόκειται για σχισματική Εκκλησία. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Πέρα από το γεγονός πως ξεπήδησαν από την Εκκλησία της Ελλάδας, υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των 6 ή 7 παραφυάδων των πολυδιασπασμένων λεγόμενων ΓΟΧ (Γνησίων ορθ.χρ.) και της επίσημης Εκκλησίας (που κι αυτή μόλις χωρίσει από το κράτος θα γίνει σκορποχώρι σε φέουδα δεσποτάδων). Πολλοί επίσκοποι των ΓΟΧ χειροτονήθηκαν από κανονικούς Ρώσους επισκόπους, πολλοί κληρικοί τους όπως ο ιδιοκτήτης πορνείου άγιος επίσκοπος Ματθαίος χρημάτισαν ξεκίνησαν την καρριέρα τους από την επίσημη Εκκλησία και στους παλαιοημερολογίτες καταλήγουν όσοι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδας διωχθούν για διάφορες αιτίες. Επίσης το πήγαινε έλα των επισκόπων είναι διαρκές αφού πριν λίγα χρόνια το οικουμενικό πατριαρχείο ενέταξε στους κόλπους του τους πλαιοημερολογίτες επισκόπους Βικέντιο και Παϊσιο στις ΗΠΑ. Μικρή λεπτομέρεια: Οι δυο άγιοι είναι ιδιοκτήτες της χρυσοφόρας μονής Χρυσοβαλάντου στη Ν.Υόρκη η εικόνα της οποίας στη διάρκεια του πολέμου του κόλπου δάκρυζε ακατάπαυστα, γεμίζοντας με θαυματουργικό τρόπο το πουγγί των επισκόπων. Τέτοιο τεφαρίκι δεν μπορούσε να μην γίνει δεκτό στο πατριαρχείο. Για τους δυο επισκόπους μπορεί να βρει κανείς σπαρταριστές πληροφορίες στο Διαδίκτυο και στον ομογενειακό Τύπο, πληροφορίες που δεν τιμούν το πατριαρχείο που δέχτηκε το μαγαζί τους στο δικό του Super Market.
    3) H επίσημη Εκκλησία καταδίωξε απηνώς με βάναυσο και αισχρό τρόπο τους παλαιοημερολογίτες με τη βοήθεια του χωροφύλακα της Δεξιάς, καταπατώντας τις θρησκευτικές τους ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή τους έβλεπε πάντα σαν μια ανταγωνιστική επιχείρηση που της αφαιρούσε πελατεία και κέρδη.
    4) Οι Παλαιοημερολογίτες αποτελούν μόνιμη δεξαμενή συντεταγμένων ψήφων για την ακροδεξιά, τη ΝΔ και μικρό τμήμα του ΠΑΣΟΚ.
    Αυτά τα λίγα προς το παρόν.

  16. Ο/Η Nikos λέει:

    Κύριε auxsvr,

    διάβασα το κείμενο σας και την απάντηση του Ροίδη και λαμβάνω το θάρρος να θέσω κι εγώ κάποιες σκέψεις μου επί του βάρβαρου δόγματος και των ακόμη πιο βάρβαρων αιρέσεων του.

    Κατ’ αρχάς, όπως είναι αρκετά ευκρινές, κανείς δεν κάνει καμία επίθεση σε κανένα δόγμα. Απλή δημοσιογραφική έκθεση γεγονότων γίνεται. Αν βέβαια ενοχλεί είναι άλλο πράγμα.

    Οι διακρίσεις του τύπου «η ορθοδοξία είναι εντάξει ενώ οι αιρέσεις δεν είναι» ή «οι χριστιανοί φταίνε και όχι το δόγμα»είναι μάλλον τοποθετημένες σε σαθρά θεμέλια, αφού αν δεν υπήρχε το αρχικό δόγμα (το γεμάτο θέσφατα εκτός λογικής) δεν θα υπήρχαν και οι αιρέσεις του, οι οποίες απλά επιτείνουν τις υφιστάμενες δοξασίες προκειμένου να τις αναδείξουν ενίοτε ως βάση της αγελαίας πίστης τους (βλέπε εσχατολογικές αιρέσεις).

    «Προσδοκώ αφύπνιση μυαλών» και όχι «ανάσταση νεκρών»

  17. Ο/Η Ο Μαύρος Γάτος λέει:

    Να τανε η Κερατέα παρελθόν….

  18. Δεν το είχα υπόψη μου. Πολύ καλό και χρήσιμο.

  19. Ο/Η zaphod λέει:

    Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε πως η νοοτροπία αυτή έχει εκλείψει…. ΑΛΛΑ δεν το νομίζω…

  20. Ο/Η Sadmanivo λέει:

    βρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει… Α, ναι! Μαρκήσιο Ντε Σαντ. Μήπως ο μαρκήσιος διακόπευσε στην Κερατέα και εμπνεύστηκε κείμενα;
    Άτιμο ζώο ο άνθρωπος, σαν σκοτιστεί ο νους του…

  21. Ο/Η Λασκαράτος λέει:

    Κύριε αuxsvr,
    Με καλείτε γέρον άνθρωπο να σας απαντώ εδώ κι εκεί, πιστεύοντας πως μ’έχετε κολλήσει στον τοίχο, αλλά ο γιατρός μου δεν μου επιτρέπει τους διαξιφισμούς.

    Γράφετε: «οι οποίοι παλαιοημερολογίτες ως αίρεση έχουν ως μόνο κοινό σημείο με την Εκκλησία την πίστη στο Χριστό εν γένει». Φαντάζομαι ότι γνωρίζετε την αλφα-βήτα της ορθόδοξης Θεολογίας. Οι παλαιοημερολογίτες είναι σχισματικοί, σε καμμιά περίπτωση «αιρετικοί». Έχουν απόλυτη συμφωνία σε όλα τα δόγματα της Ανατολικής Εκκλησίας, διαφωνούν μόνο στο ημερολογιακό, ολότελα τριτεύον ζήτημα που δεν έχει σχέση με το δόγμα (πολλά πατριαρχεία ακολουθούνε το ημερολόγιό τους όπως Σερβίας, Ρωσίας, Ιεροσολύμων). Βρίσκονται σε κανονική επικοινωνία με τους Ρώσους της Διασποράς οι οποίοι πρόσφατα επανενώθηκαν και διοικητικά με την επίσημη ορθόδοξη Εκκλησία.
    Ένα μόνιμο επιχείρημά σας είναι ότι όλα αυτά που εκθέτουμε εδώ είναι αμαρτήματα μεμονωμένων προσώπων και όχι της Εκκλησίας. Λυπάμαι να σας πω πως ούτε εσείς δεν το πιστεύετε αυτό που λέτε. Πέρα από το γεγονός πως είναι η τυφλή πίστη στα δόγματα η εμμονή πως κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια που γεννά το έγκλημα, γνωρίζετε πως δεν μπορείτε να τιμάται άγιους εγκληματίες (Κωνσταντίνο, Ελένη, Νίκωνα, Ιουστινιανό, Θεοδώρες, Βλαδίμηρο, Όλγα, Πουλχερία, Ειρήνη Αθηναία, Νικόλαο-Αλεξάνδρα κλπ) και την ίδια στιγμή να διαχωρίζετε τη θέση σας από τις πράξεις τους. Η Σύνοδος της Γάγγρας που αποκύρηξε όσους μάχονταν για την κατάργηση της δουλείας, ενοχοποιεί όλη την Εκκλησία. Ο κ.Χριστόδουλος φερ’ειπείν δεν είναι μια τυχαία μονάδα αλλά ο εκλεκτός της Ιεραρχίας και της πλειοψηφίας των πιστών. Οι διάφοροι Παντελεήμονες, Γιοσάκηδες, Ειρηναίοι, Βαβυληδες, ασχημονούσα για χρόνια χωρίς να ενοχλείται κάποιος από την Ιεραρχία. Η αγιοταφιτική αδελφότητα με τους φόνους της, τα λαθρεμπόρια, κλπ δεν είναι μια προσωπική περίπτωση. Η συνεργασία της Ιεραρχίας με τις δικτατορίες Μεταξά και Παπαδόπουλου δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Θα είναι πληκτικό να απαριθμώ παραδείγματα. Ο εγκωμιασμός, η σιωπή και η μη καταδίκη είναι συνενοχή.
    Επίτρέψτε μου κάτι ακόμα. Ο Vladimir Sokolovsky-Avtonomov, κεφαλή της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική (1888) κακοποιούσε συστηματικά στο Σαν Φραντσίσκο με βασανιστήρια 11 ορφανά αγοράκια. Όταν αποκαλύφθηκε από την Αστυνομία, αναγκάστηκε να το σκάσει στη Ρωσία όπου με βάση τα εγκλήματά του προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο μέχρι την κομμουνιστική Επανάσταση οπότε άρχισε η πτώση του. Η ρωσική Εκκλησία τον τιμά ως τα σήμερα χωρίς ντροπή. Σας παραθέτω βιβλίο με τα έργα του στο Σαν Φραντσίσκο. Κάτω από την περίληψη του βιβλίου, θα βρείτε πως αντιπαρέρχεται σήμερα η ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική τα κακουργήματα του(OCA) με ένα αόριστο «troublesome situation», δηλαδή μια κατάσταση με προβλήματα (τρεχα γύρευε). Αν καταφύγετε στην ιστοσελίδα της OCA θα διαβάσετε το ανατριχιαστικό εγκώμιό του. Αυτό λέγετε μεμονωμένη περίπτωση ή συλλογική παράκρουση;

    Alleged Sex and Threatened Violence: Doctor Russel, Bishop Vladimir, and the Russians in San Francisco, 1887-1892 (Hardcover)
    by Terence Emmons (Author)

    Availability: In Stock. Ships from and sold by Amazon.com. Gift-wrap available.

    Also Available in: List Price: Our Price:
    Paperback $21.95 $21.95

    Find books, Bibles and more in our new Christian Books store.

    Review

    “Emmons fascinating essay . . . serves to bring down to earth the master narrative of grand history . . . by giving it concrete human meaning.”—Los Angeles Times Book Review

    Book Description

    This book deals with a sequence of lively and often bizarre episodes within San Francisco’s Russian community set in motion in early 1888 by the arrival in San Francisco of a new Russian Orthodox bishop—and his entourage, which included some twenty clergymen and eleven boys. It did not take long for the bishop to clash with Dr. Nicholas Russel, a colorful Russian revolutionary exile who was one of the leaders of the Russian community. They became bitter enemies, and Bishop Vladimir’s three-and-a-half-year tenure in San Francisco was punctuated by a series of remarkable scandals and lawsuits, by an excommunication, by an unconsummated duel, and by a host of lurid allegations that received extensive local publicity—including charges of arson, perjury, attempts to hire potential assassins, bigamy, and, most sensationally, sodomy and child abuse. All of this centered around the combative bishop and his church administration, and eventually involved, in one way or another, a large part of San Francisco’s Russian community, as people took sides with either the bishop or his tireless antagonist, Dr. Russel. These local furors reverberated in high places in St. Petersburg, as the procurator-general of the Holy Synod and officials of the Russian autocracy sought, in vain for the most part, to curb the bishop and bring peace to the local community. This vivid example of «microhistory» sheds light on a number of intriguing issues, notably the workings of the Russian Orthodox Church outside Russia, the nature of European ethnic communities in late-nineteenth-century America, the mentality of the two protagonists (who represented widely different Russian social groups), Russian church-state relations, and nineteenth-century legal and sexual mores.

    Ιδού τώρα τι γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα της η orthodοχ church in America, η ρωσογενής ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ που βρίσκεται σε απόλυτη εποικοινωνία με το οικουμενικό πατριαρχείο. Σας παραθέτω και το link.

    OCA Bishop Vladimir San Francisco.

    Biography of Archbishop Vladimir (Sokolovsky-Avtonomov)Because of a troublesome situation unfolding in San Francisco, Bishop Vladimir’s service in America was cut short. Effective June 8, 1891, he was assigned …….

    http://www.oca.org/HSbiovladimir.asp?SID=7 – 24k –
    Προσωρινά αποθηκευμένη – Παρόμοιες σελίδες

  22. Ο/Η padrazo λέει:

    Συγκλονιστικό. Δεν το γνώριζα.

  23. Ο/Η QueenElisabeth λέει:

    Είχα διαβάσει για τα όσα γίνονταν σε καθολικά μοναστήρια κυρίως στην Ιρλανδία και για τις φρικαλεότητες που περνούσαν νέες κυρίως γυναίκες για να μπουν στην «αυλή του Παραδείσου» αλλά για την Ελληνική version δεν έτυχε να ακούσω.
    Έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Ροϊδη που δημοσιεύετε αυτά τα γεγονότα. Για να θυμόμαστε όσα κάνουν οι άνθρωποι πίσω από το παραπέτασμα της θρησκείας…

  24. Ο/Η Νίκος λέει:

    Αυτόν τον ιστότοπο πρέπει να τον δείτε. Περιέχει πληροφορίες για πάρα πολλές περιπτώσεις ωμής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης μέσα στους κόλπους των διαφόρων ορθόδοξων εκκλησιών:

    pokrov.org

    Πολλές φορές τα θύματα αυτής της βίας είναι παιδιά. Στον ιστότοπο θα δείτε επίσης τι (δεν) κάνει η «επίσημη» εκκλησία για να αντιμετωπίσει αυτά τα κρούσματα. Πολλές φορές οι παραπτωματίες, ακόμη και μετά την καταδίκη τους από τη Δικαιοσύνη, συνεχίζουν να κατέχουν λειτουργικές θέσεις μέσα στην εκκλησία, η οποία τους επιτρέπει έτσι να επαναλάβουν τις επαίσχυντες πράξεις τους.

  25. Ο/Η basik λέει:

    Μήπως θα έπρεπε να διανάμεται έξω από κάθε εκκλησία;

  26. Ο/Η ioudas λέει:

    Α-Φ-Ω-Ν-Ο-Σ!

    Δεν γνώριζα το περιστατικό, το έγκλημα καλύτερα. Καλά λέει ο basik, ένα τέτοιο ενημερωτικό φυλλάδιο θα πρέπει να δίνεται έξω από κάθε εκκλησία.

  27. Ο/Η Λυκάων λέει:

    Πάντα πίστευα ότι η αφοσίωση στη δογματική παράδοση δεν είναι παρά μια προσπάθεια να συγκαλυφθή το ένστικτο του περιθωριακού σαδιστή, εκείνου που γνωρίζοντας την ανεπάρκειά του να βρη μια θέση στη κοινωνία εντάσσεται και καλυμμένος από το σύνολο εκφράζει τ’ απωθημένα του. Το μέτρο που αυτά εκφράζονται είναι ανάλογο με τα περιθώρια που του δίνονται γι αυτό.

    Οι παλιότεροι θα θυμούνται με πόση σαδιστική μανία τα αφελή παιδόπουλα, που τους δόθηκε η εξουσία του βαθμοφόρου στο στρατό, ξεσπούσαν τα συναισθήματα κατωτερότητας στους νεοσύλλεκτους, και λέω οι παλαιότεροι γιατί με βεβαίωσαν μετ’ επιτάσεως ότι δεν συμβαίνουν πια αυτά στο στρατό, κανένας δεν ωθείται πλέον στην αυτοκτονία και κανένας δεν δολοφονείται. Σκεφτήτε λίγο ποιοί ήταν οι βασανιστές της ΕΣΑ και της Ασφάλειας; Φαντάζομαι ότι ήταν άνθρωποι γεννημένοι στην Ελλάδα, από Έλληνες γονείς, που μεγάλωσαν στις ίδιες γειτονιές, πήγαν στα ίδια σχολεία με όλους μας και σύχνασαν στις ίδιες πλατείες μ’ εμάς, πίνοντας την ίδια φραπεδιά με τα αυριανά τους θύματα, αν όχι και στην ίδια παρέα.

    Κατά καιρούς ξεσπούν σκάνδαλα με μαρτυρίες γονέων για απαγωγές ανηλίκων και ένταξή τους στις μοναστικές κοινότητες. Αφήνω κατά μέρος την σεξουαλική πλευρά, που είναι κατά πάσα πιθανότητα το δέλεαρ για την στρατολόγηση των παιδιών -γιατί για παιδιά πρόκειται-, γεγονός που δεν έπαψε ποτέ να αποτελή το κέντρο του ενδιαφέροντος του «ad-hoc» τύπου. Λίγο κουβεντιάζεται στα ΜΜΕ και μετά ξαφνικά… σιωπή! Ανεξήγητο, έτσι δεν είναι;

    Και φυσικά η επίσημη Εκκλησία νίπτει τας χείρας της εφόσον οι παλαιοημερολογίτες χαρακτηρίζονται αιρετικοί και δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της. Εντύπωση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι δεν έκανε τον κόπο η Ι.Σ. να καταγγείλη την εγκληματική συμπεριφορά τους, με τη ιερά ζέση και ζήλο που το κάνει για άλλες κατηγορίες και σύνολα. Μήπως άραγε συμβαίνει αυτό γιατί μια τέτοια ψυχονοοτροπία τους προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, ώστε τα θλιβερά αυτά ψυχοπαθή όντα να χρησιμοποιούνται ως αιχμή του δόρατος όταν χτυπά η καμπάνα του συναγερμού για περιπτώσεις επαναστατικών «λαοσυνάξεων» δια τα καλά και συμφέροντα της… «Αγίας του Χριστού Εκκλησίας» και με διάφορα προσχήματα είτε 666 ειν’ αυτό είτε ταυτότητες είτε ό,τι άλλο βρεθεί πρόσφορο;

    Αλλά γιατί να μακρυγορούμε αναλύοντας τα γνωστά; Και κάποιοι άλλοι που στηλιτεύουν τα εγκλήματα του χριστιανισμού, πρεσβεύοντας την επιστροφή στα «Πάτρια Νομιζόμενα», δεν καταφεύγουν σε μικρά εγκληματάκια κάθε λίγο και λιγάκι εναντίον των όσων διαφωνούν με τη γραμμή τους; Μήπως δεν τους βρίζουν με απαράδεκτη φρασεολογία; Μήπως δεν καταφεύγουν σε κατάπτυστες συμπεριφορές, όπως π.χ. το «outing», προκειμένου να εξουδετερώσουν τους αντιρρησίες, ελλείψει άλλης επιχειρηματολογίας;

    Σίγουρα αν είχαν την εξουσία και την εγγύηση για το ατιμώρητο θα κατέφευγαν κι αυτοί στη λύση του πυροβολισμού στον κρόταφο του αυθαδιάζοντος κατά του «αλάθητου» της αυθεντίας τους. Και μη μου πήτε ότι δεν είναι έτσι, γιατί κάτι πήραν τ’ αυτιά μου σχετικά.

    Δεν είναι λοιπόν θέμα του χριστιανισμού ή του κομμουνισμού ή του παγανισμού ή ό,τι άλλο γουστάρετε. Η παραβατική συμπεριφορά είναι αλληλένδετη με τον ανθρώπινο ψυχισμό, στο μέτρο που ο ταλαίπωρος ανθρωπάκος βιώνει το ολίγιστο της ύπαρξής του έναντι αυτού που θα ήθελε να είναι. Θα έχετε ακούσει το γνωστό: «Δώσε στον Έλληνα χρυσό κουμπί…». Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο Έλληνας, αλλά ο ατελής, ο καταφρονεμένος άνθρωπος όπου γης, που ζώντας την οδυνηρή γι αυτόν ανεπάρκειά του μίσησε και εκδικείται (η κορδελιάστρα-αγία ηγουμένη, η φτωχή κι αγράμματη εργατριούλα που ξαφνικά απέκτησε εξουσία).

    Λυπηρό μα αληθινό, όσο και η λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής και κατ’ επέκταση και της κοινωνίας μας.

  28. Ο/Η Γιαννης λέει:

    Δεν είχα ακούσει τίποτε για την υπόθεση. Ούτε για κακοποιήσεις παιδιών από ορθόδοξους παπάδες. Αυτά που είδα με αηδιάζουν. Αυτό που με έκανε να ξεράσω είναι αυτή η φωτογραφία που βρήκα στο σάιτ με τους ανώμαλους παπάδες.

    http://www.pokrov.org/survivorsspeak/sskpnt.htm

    Το αίμα μου βράζει και μου έρχονται δάκρυα. Τίποτε άλλο.

  29. Ο/Η doctor λέει:

    Και τώρα θα τα έκαναν αν μπορούσαν, αλλά δεν μπορούν πια.

    doctor

  30. Ο/Η skeptic λέει:

    Πολύ ενδιαφέροντα. Ομολογώ πως δεν τα γνώριζα. Όντως θα ήταν καλή ιδέα να μοιράζονται αυτά έξω από κάθε εκκλησία, αλλά για την ώρα η προτεραιότητα είναι να μοιράζουν φυλλάδια για το heavy metal, τη θεωρία της εξέλιξης, το 666 και τις ταυτότητες… Και κάτι έλεγαν κάποτε για μια…. αυτοκάθαρση αλλά βέβαια όπως όλα στο Γιουνανιστάν, ξεχάστηκε μετά από 2-3 μήνες.

    Γιάννη πραγματικά σοκαριστική η φωτογραφία.

  31. Ο/Η N.Ago λέει:

    Ο Πάνος το λέει με μια λέξη : ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΤΑΤΟ!!!

  32. Ο/Η Rodia λέει:

    Συμβαίνει κάτι σαν «ομερτά» στην περιοχή. Δύσκολα κάποιος ντόπιος θα διηγηθεί την ιστορία, συνήθως θα κάνει πως δεν ξέρει τίποτα. Η μονή λειτουργεί σήμερα; Πριν 20 χρόνια περίπου βρισκόταν εκεί ένας γέρος -κηπουρός νομίζω. Υπήρχαν και ροζ προεκτάσεις σχετικά με τη Μαριάμ και κάποιες μοναχές -νομίζω επίσης.
    Σχετικά με την απλυσιά και το βασανισμό του κορμιού, η βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας έζησε όλη τη ζωή της φορώντας ένα τσουβάλι κατάσαρκα κάτω από τα βαρύτιμα ενδύματά της ώστε να έχει σίγουρη την είσοδο στον παράδεισο. Σήμερα, γνωρίζω μια γυναίκα που θεωρεί φαύλο (για θρησκευτικούς λόγους και μετά από οδηγίες του πνευματικού της, όπως μου λέει) να μπαίνει στη μπανιέρα και αρκείται στο ντους -ευτυχώς!

  33. Ο/Η nicholas manie λέει:

    Ένας λόγος παραάνω για να είμαστε βαθειά θρησκευόμενοι,
    «πίστευε και μη ερευνα» κλπ κλπ

  34. Παράθεμα: what art is? II « deetalks

  35. Ο/Η Hera λέει:

    Ο χώρος της θρησκείας αποτελεί συχνά κρυψώνα και καταφύγιο διαφόρων ανισόρροπων τύπων, που βρίσκουν διέξοδο στις σαδομαζοχιστικές τους νευρώσεις μέσα στο χώρο της. Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως προτιμούν σέχτες όπως αυτή των ΓΟΧ, για να ανακουφίσουν και το φανατισμό τους και την τάση τους για αντικοινωνικότητα και περιθωριοποίηση.
    Ο Χριστός όμως, στον οποίον κατ’ επίφασιν πιστεύουν, όπως και η αγία Γραφή, πουθενά δεν κάνει λόγο για τέτοιες προυποθέσεις εισδοχής στον Παράδεισο. Ο Παράδεισος δεν είναι χώρος αλλά ευτυχισμένη, μακάρια κατάσταση που ο καθένας δημιουργεί για τον εαυτό του εν όσω βρίσκεται ακόμη εδώ σ’ αυτή τη ζωή, και εξαρτάται από την ποιότητα του ιδίου του ανθρώπου. εκείνο που είπε μόνο ο χριστός για τον Παράδεισο, είναι ότι θα αναγνωρίσει σαν δικούς του όσους βοήθησαν τον φτωχό, τον άρρωστο, τον αιχμάλωτο ή φυλακισμένο, τον γυμνό, τον χαμένο τέλος πάντων. Δεν λέει ούτε για μετάνοιες, ούτε για τσουβάλια και ασιτία. ο ίδιος μάλιστα παρευρίσκονταν σε γεύματα, δείπνα, γάμους κλπ. και είχε και χιούμορ.
    Άλλο αν ορισμένοι χριστιανοί, όντες «κατά πολύ βασιλικώτεροι του Βασιλέως», και προφανώς από ενοχικά αισθήματα εμφορούμενοι εξεδήλωσαν ακραίες ασκητικές τάσεις, συμπεριφερόμενοι απάνθρωπα στον εαυτό τους ή στους άλλους. Τόσο τους έκοβε, θα έλεγε κανείς.
    Βέβαια αυτοί που έκαναν υπερβολική άσκηση (στον εαυτό τους) για να δείξουν την αγάπη τους στο θεό, τη μετάνοιά τους, ή έστω γιατί είχαν τις νευρώσεις τους, αλλά το έκαναν με καλή διάθεση, πιστεύω ότι ο Θεός θα αναγνωρίσει τους κόπους τους, έστω και χωρίς να τους το έχει ζητήσει. Σαν να λέμε, ζητάς ένα ποτήρι νερό, και ενώ είναι κοντά η βρύση, ο άλλος δεν τη βλέπει ή τη βλέπει και θέλει να σου αποδείξει ότι κάνει τα πάντα για σένα, και πάει στο απέναντι βουνό να σου το φέρει. Εσύ τέτοιο πράγμα δεν ήθελες με τίποτα. αλλά και τι να τον κάνεις αυτόν τώρα; Του λές ευχαριστώ και δεν τον πληγώνεις.

  36. Ο/Η dee λέει:

    H τεχνη ζει μεσα σε αντιφασεις.
    Δεν το ξερατε αυτο Ηera?
    (θρησκεια/κοινωνια,απομονωση/επικοινωνια,
    θρησκευτικος παραδεισος /επιγεια κολαση)

    Θα ηταν ασκοπο να απομονωσουμε το ενα απο το αλλο και να κελαιδουμε ως παραδεισια πτηνα

  37. Ο/Η dee λέει:

    Στο προηγουμενο (λαθος) οπου θρησκεια ειδα τεχνη
    στα γραφομενα της Heras.

    oμως και παλι ισχυει το οτι η παρανοηση απο τους φανατικους της πιστης δυσχεραινη την καθημερινοτητα μας(και οπως μπορει αντιδρα σ’ αυτο ο καθενας)

  38. Ο/Η petran λέει:

    ΛΕΓΟΜΑΙ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟ ΕΙΜΑΙΛ Μ ΕΙΝΑΙ goxitis1924@yahoo.gr ΕΙΜΑΙ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΥΡΗΧΘΕΙ ΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑΜ.ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΕΙΜΑΙΛ Μ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ………..Ο ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΟΝΤΩΣ ΜΥΡΟΒΛΙΣΕ ΤΟ ΕΙΧΕ ΔΕΙ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ Μ ΠΟΥ ΔΝ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗΣΑ………..

  39. Ο/Η sober λέει:

    Γεια σας παιδια,
    Με λενε Σωτηρη και πραγματικα αυτα που διαβασα ανατριχιασα
    αλλα εχω μια απορια σχετικα με την Κερατεα για την οποια αναφερεστε.Μπορειτε να μου πειτε που ακριβως βρισκεται η Κερατεα?
    ευχαριστω εκ των προτερων!

  40. Ο/Η ΑΝΤΙΟΧΟΣ λέει:

    Όλο το πρόβλημα καί το εν γένει ζήτημα, έχει κατ’ εμέ δύο σκέλη:
    1) την αντίληψη της συγκεκριμένης θρησκείας περί αναχωρητισμού καί άρα την εν γένει απαξίωση της κοινωνίας καί των θεσμών, οπότε η εν λόγω θρησκεία προτείνει ως λύση το μοναστήρι καί την ιδιότητα του μοναχού
    2) την απαξίωση του ανθρώπινου σώματος, ως αξίας, άρα αυτό οδηγεί στην κατάργηση των λουτρών, της ερωτικής επιθυμίας κ.λ.π.
    Τούτων κατανοηθέντων, πιστεύω ότι δεν θα δυσκολευθούμε να κατανοήσουμε πολλά παρόμοια θέματα.

  41. Ο/Η ευαγγελια λέει:

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ,ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΝ ΧΡΙΣΤΟ ΑΔΕΛΦΟ Κ.ΛΑΣΚΑΡΑΤΟ,ΠΛΑΝΑΣΤΕ ΟΙΚΤΡΑ…..ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΥΚΟΒΟΥΝΟΓΙΑΤΡΙΣΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ,ΤΙΣ ΔΥΣΦΗΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΟΜΙΖΩ ΩΣ ΝΟΗΜΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΙΓΝςΣΚΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΤΟΣΟ ΦΡΙΚΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤςΝ ΜΟΝΑΖΟΥΣΩΝ ΥΠΕΡΕΒΑΙΝΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΩΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣΑΝ ΠΑΝς ΑΠΟ 400 ΑΔΕΛΦΕΣ.ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΟΛΑΖΕΣΤΕ.ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΥΣΦΗΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΕΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΣΑΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ Η ΧΑΡΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΦΩΣ.

    ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΟΛΩΝ
    ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

  42. Ο/Η Θωμάς λέει:

    Αγαπητοί, πρέπει να μάθετε ότι μετά τα γεγονότα της προδοσίας της Ορθοδοξίας το 1924 (με την αλλαγή του Εορτολογίου) ο μόνος επίσκοπος που έμεινε ορθόδοξος στην Ελλάδα ηταν ο Ματθαίος Καρπαθάκης,γιαυτό και πολεμείται μαυτό τον απαράδεκτο τρόπο,επειδή κουβαλάει την αποστολική διαδοχή αυτός και οι διάδοχοί του.Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά έγιναν σε μιά περίοδο διωγμών των πιστών του παλαιού Εορτολογίου, των πραγματικών ορθοδόξων δηλαδή,Αν κάποιος ψάξει θα βρεί την αλήθεια.Μπορεί να υπάρχει κάποια αυστηρότητα στα μοναστήρια αλλά αυτή η κατασυκοφάντηση των μοναχών έχει κακόβουλες και εκ του πονηρού προθέσεις.

  43. Ο/Η Λευτερης λέει:

    Οντως όλα αυτά δεν φαίνονται και τόσο πιστευτά.Δεν μπορεί άνθρωποι του Θεού και μάλιστα αυτοί που κρατούν ανόθευτα τις παραδόσεις να έχουν κάνει όλα αυτά.Κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

  44. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

    Αποκλείεται να γίναν εκεί αυτά τα πράγματα. Μήπως είναι συκοφαντίες?

  45. Ο/Η Po λέει:

    Αγαπητοί σχολιαστές: ευαγγελια, Θωμάς, Λευτερης, Παναγιώτης
    Μέχρι τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές δεν έχει ποτέ κανείς διαψεύσει, από όσο ξέρω, αυτά τα στοιχεία, αν εσείς τώρα έχετε κάτι υπ’ όψη σας, ευχαρίστως θα το δημοσιεύσω, εως τότε όμως θα σας παρακαλούσα να παραμείνετε άφωνοι, πιστοί και καλοί…. Χριστιανοί.

    Βοήθειά σας.

    Ροΐδης, ο ελάχιστος.

  46. Ο/Η Iokaste λέει:

    Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν:

    Το να θεωρούμε πως κάποιος επειδή δηλώνει χριστιανός και μάλιστα μοναχός ή παπάς ή δεν ξέρω κι εγώ τι τον κάνει και άνθρωπο που ζει για να μοιράζει αγάπη και φροντίδα είναι τουλάχιστον αφελές.

    Δεν λέω, σίγουρα πολλοί Χριστιανοί θεωρούν όντως την αγάπη ως κεντρικό στοιχείο της θρησκείας τους, αλλά εντάξει, πρέπει να είναι τυφλός κανείς για να μην προσέξει πως η εκκλησία (ωχ, δεν θέλω να μπω στο παιχνιδάκι αιρέσεις και σχίσματα, όλοι τα ίδια ευαγγέλια έχουν στην ουσία, όλοι τον Χριστό λατρεύουν στην τελική) δεν ακολουθεί και πολύ πιστά αυτό που πρεσβεύει πως είναι το δόγμα της (χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις γιατί αμφιβάλλω για το πόσοι έχουν διαβάσει την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και ξέρουν όντως πιο είναι το δόγμα.. τέλος πάντων).

    Το ξέρουν και οι πέτρες πια ότι γίνονται όργια στα μοναστήρια, από κατάχρηση πλούτου – τα πιο ελαφριά – μέχρι αίσχη σαν κι αυτά που περιγράφει ο κ. Ροΐδης, ο οποίος τουλάχιστον δεν τα έβγαλε από το κεφάλι του, παραθέτει πηγές (τις οποίες φυσικά μπορούμε όλοι να ελέγξουμε και να κρίνουμε) για όλα όσα γράφει (όσα έχω διαβάσει τουλάχιστον) και δεν πετάει ένα απλό «αυτό ταιριάζει στην ιδέα που έχω σχηματίσει για κάποιο λόγο στο κεφάλι μου και άρα μάλλον αυτό θα είναι το σωστό…»

    Εμένα μου φαίνεται πάρα πολύ πιθανό να έγιναν όλα αυτά, κι άλλα πολλά παρόμοια που δεν μαθαίνουμε και ναι είναι αηδιαστικά και ντροπιαστικά για αυτούς που τα κάνανε, για το μοναστήρι τους, για την εκκλησία που τα επιτρέπει και για το κράτος μας που τους έχει δώσει το ελεύθερο και κάνουν ό,τι θέλουν… Και για μας βέβαια γιατί τίποτα δεν έγινε μόνο του σ’αυτή την χώρα (και σε καμία άλλη από όσο ξέρω..)

  47. Ο/Η ΠΕΤΡΟΣ λέει:

    ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΗΜΕΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΞΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΩΡΕΙΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ……..

  48. Ο/Η Θ.Λ. λέει:

    ΕΙΛΗΚΡΙΝΑ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!! Η ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΙΣΧΡΟ ΨΕΜΑ! ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ. ΟΙ «ΕΜΜΟΝΕΣ»… ΣΑΣ ΧΡΗΖΟΥΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ. ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΓΝΗΣΙΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΙΩΝ! ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 1/100 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, ΤΙΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ,ΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ. ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΕΙΧΕ 350 ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ!! ΔΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΑ «ΟΡΓΙΑ» ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΣΙΩΝΕΣΤΕ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ?? ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΛΗΡΟ! ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΛΑΣΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΜΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ «ΠΑΓΩΣΕΙΣ» ΤΗ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.. ΙΣΩΣ Η ΜΑΣΟΝΙΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ.. ΠΕΤΑΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ.. ΜΕΤΑΝΟΗΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!! ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΧΡΙΣΤΟΥ Θ.Λ

  49. Παράθεμα: Το παιδομάζωμα στην Ορθοδοξία (Μέρος 2ο) « Ροΐδη Εμμονές

  50. Ο/Η Γεώργιος λέει:

    Πιστεύω ότι εάν εξετεσθούν αυτές οι καταγγελίες σε σχέσει με τον διωγμόν των παλαιοημερολογιτών της δεκαετίας του 1950, τότε δεν είναι καθόλο παράξενω που βρέθηκαν τέτοια παραμύθια να λέγονται ώστε να διαλυθεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ορθόδοξο γυναικαίο μοναστήρι της Ελλάδος, αν όχι και του κόσμου. Λυπάμαι που ανεξέταστα δημοσιεύονται τέτοιες κακόζηλες καταγγελίες.

  51. Ο/Η Στεφανος λέει:

    Τελικά μετά απο τόσο κακό και τόσο πόνο όπως αναφέρετε από δημοσιεύματα του τύπου και απο αναφορές αποσπασμάτων δικαστικών πρακτικών. Ποιά ηταν η αποφαση του δικαστηρίου για την μοναχή Μαριάμ και τον Επίσκοπο Ματθαίο ; (έστω και μετα θάνατον του;) Και για τους τέσερεις επισκόπους τι δικαστική απόφαση βγήκε;

  52. Ο/Η BILLIS λέει:

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ ΤΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΨΕΥΤΟ ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΗΤΕΣ… ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ…. ΞΥΠΝΑΤΕ Ω ΡΕ ΖΩΑ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΑΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ… ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΣ !! Ο ΒΡΩΜΙΑΡΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΝΗ ΜΑΡΙΑΜ ΤΑ ΚΑΝΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ! ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟ ΦΟΥΣΤΗ ΤΟ ΝΗΦΩΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ ΑΓΙΟΣ, ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ… ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΟΛΠΑ ΜΕ ΜΥΡΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ. ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΒΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΕΙΔΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΥΡΟΒΛΥΖΕΙ Ο ΜΑΤΘΑΙΟΣ… ΔΕ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΒΛΑΜΕΝΗ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΛΟΥΣΕΙ ΜΕ ΜΥΡΟ… ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ SITE ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΑΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΑΥΤΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  53. Ο/Η Kαλυβιώτης λέει:

    Στέφανε ο παππούς μου ήταν από την Κερατέα και παντρεύτηκε Καλυβιώτισσα. Μου διηγόντανε τα της μονής. Το λοιπόν η Μαριάμ έφαγε μόνο 10 χρόνια αλλά δεν την προλάβανε να τη βγάλουνε. Πέθανε μεσ στη φυλακή. Μην ψάχνεις το παραδικαστικό έκανε καλά τη δουλειά του, ήταν και οι καιροί τέτοιοι. Ο Ματθαίος είχε πεθάνει δε δικάστηκε. Ένας επίσκοπος ο παππούς δεν θυμόνταν το όνομα, έφαγε 1 χρόνο. Πάλι καλά να λες.

  54. Ο/Η Θωμάς λέει:

    Αν ήξερες BILLIS τι βλασφημία ξεστόμισες θα έκλαιγες για όλη σου τη ζωή.Σε πήρανε στο λαιμό τους με τα ψέματα και έχεις πλήρη άγνοια για το ποιός είναι ο Ματθαίος.Σε λυπάμαι και ελπίζω ο Θεός να σου ανίξει τα μάτια.

  55. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Πρεπει να ειναι το πιο φρικιαστικο πραγμα που εχω ακουσει εδω και χρονια. Και το χειροτερο ειναι πωσ θεωρουν τουσ εαυτους τουσ δικαιολογημενους.

  56. Ο/Η Γεώργιος λέει:

    Κύριε/α Ανόνυμε/η, Εάν οι πολιτικές φάρσες των ημερών μας δημιουργούν μεγάλη δισπιστία προς το κύρος του καθεστός της χώρας, φαντάσου τί γινόταν την δεκαετία του 1950! Μόνον να λάβεις υπόψην σου τους μεσσαιωνικούς τρόπους διωγμών των παλαιοημερολογιτών που έλαβε εις την «δημοκρατική» χώρα της Ελλάδος, μέχρι και του σκοτομού, θα καταλάβεις πόσο σοβαρά πρέπει να λάβεις υπ’όψην της δικαστικές αυτές αποφάσεις, οι οποίες βρωμάν από το «ήδη βάπτεται κάλαμος αποφάσεως παρά κριτών αδίκων».

  57. Ο/Η εκκληCIA λέει:

    Συγγνωμη αν θα σοκαρω με την μαρτυρια μου μα θυμαμαι καλα τον πατερα μου να λεει μια ιστορια για το μοναστηρι της Κερατεας που εδω ανακαλυψα τυχαια οτι ειναι παλαιοημερολογιτικο.
    Δεν με ενδιαφερει το παλαιο η το νεο ημερολογιο ,ειναι επιστημονικο θεμα.Και λιγη αν οχι καθολου εκτιμηση εχω για ολες τις επιχειρησεις που λεγονται εκκλησιες.
    Ο πατερας μου λοιπον, με απεχθεια ,εχει αναφερει πολλες φορες οτι καποιος γνωστος του, οδηγος πολιτικου παραγοντα της εποχης ανθισης της μονης,του αναφερε «εμπιστευτικα» οτι μεταφερει με το κρατικο αυτοκινητο τον πολιτικο στην μονη για να εχει σεξουαλικη συνευρεση με ανηλικα κοριτσια,καλογριες προφανως, (καποιες φορες διαταραγμενα πνευματικα ).
    Επισης οτι δεν ηταν ο μονος γιατι και αλλοι, εχοντες τα μεσα, επεδιδοντο στην ιδια δραστηριοτητα με αποτελεσμα οταν το μοναστηρι και η «τσατσα» εκτεθηκε ,βρεθηκαν εξω απο τις μαντρες τις μονης ,θαμμενα, πολλα βρεφη ,δολοφονημενα ως αποτελεσμα των ανωτερω «ιερων» βιασμων.
    Δεν εχω καμμια θρησκευτικη προκαταληψη,δεν συμμετεχω σε κανενα «μαγαζι-εκκλησια» και ξερω οτι τα ιδια αισχη κανει καθε τετοιο μαγαζι στο ονομα του θεου, που ποτε δεν μου εδειξε οτι αντιπαθει την αμφισβητιση μου στην υπαρξη του.
    Μαλιστα θα θεωρουσα θετικη, για την κοινωνια, την θρησκεια αν δεν υπηρετητο απο ,ως επι το πληστον, αρρωστους αμαθεις.
    Παρακαλω τους εχοντες τα μεσα να ερευνησουν και ανακοινωσουν οτι σχετικο με την παραπανω μαρτυρια ,γιατι εγω, οπως θα πουν οι ευσεβεις σχολιαστες,ειμαι κακοβουλος λακκος στη φαβα.
    Με ενδιαφερει η αληθεια για «επιστημονικη» χρηση και τα υπολοιπα ειναι μεσαιωνικα κουραφεξαλα.
    ευχαριστω και για μερικους μια συμβουλη:μην ασχολειστε τοσο πολυ με τον θεο γιατι τον χασαμε και οι υπολοιποι……

  58. Ο/Η xarhs xarakhs λέει:

    psemata ola

  59. Ο/Η xarhs xarakhs λέει:

    BRE LAMOGIO ROIDH EINAI OLA PSEMATA AYTA POY DHMOSIEYEIS EPEIDH TO NEO HMEROLOGIO EINAI AIRESH XTYPAEI THNALHTHINH EKKLHSSIA

  60. Ο/Η xarhs xarakhs λέει:

    ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΟΦΥΛΛΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΩΡΑ.Η ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΙΑΧΕΟΤΑΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ Η ΜΟΝΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΣΚΗΣΙΣ ΕΓΡΑΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΙΣ ΦΙΛΑΝΘΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ .ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΩΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΙ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΛΕΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΣΜΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ.Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ 1920 ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΕΙ ΣΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ.Η ΜΟΝΗ ΜΕ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΤΘΑΙΟ ΚΑΡΠΑΘΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΡΙΑΜ ΔΕΝ ΥΠΕΚΥΨΑΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΒΡΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΕΣ .ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΜΜΑΤΑ.ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.Η ΜΟΝΗ ΖΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΗΡΥΚΟΣ ΤΟΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ .

    • Ο/Η Po λέει:

      Αγαπητέ μου Άνθρωπε,
      δεν τα αντέχουμε εδώ τα κεφαλαία – είναι η τελευταία φορά που σας το επιτρέπουμε.
      Κατά τ’ άλλα δεν μας αφορούν αυτά που γράφετε. Για μας όλα αυτά (παλαιό-νεό ημερ/γιο κλπ.) ανήκουν στο δόγμα της Ορθοδοξίας.

  61. Ο/Η xarhs xarakhs λέει:

    ΛΑΣΚΑΡΑΤΕ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑΤΑ .Ο ΝΕΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΣΜΟΣ ΤΑ ΕΠΙΝΟΗΣΕ.ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ 1920 ΗΟΠΟΙΑ ΕΞΙΣΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΡΙΞΕ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΣΠΗ .

    • Ο/Η Psycho λέει:

      Η θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης (TRD) μπορεί να σχετίζεται με ανεπαρκή δοσολογία των αντικαταθλιπτικών ή μη αντοχή σε αντικαταθλιπτικό. Εναλλακτικά, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η αντικαταθλιπτική θεραπεία η ίδια μπορεί να συμβάλει σε ένα χρόνιο σύνδρομο κατάθλιψης.

  62. Ο/Η xarhsxarakhs λέει:

    Οσο αληθεια ειναι οι σημερινες ειδησεις,τις οποιες ελεγχει και φιλτραρει το ΠΑΣΟΚ,χρησημοποιωντας τους ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΚΟΥΣ Δημοσιογραφους για να παραπληροφορη,αλλο τοσο ειναι αληθεια ολα αυτα που δημοσιευεις ,τοσο εσυ οσο και αυτες οι φυλλαδες που κατευθυνονταν απο το Νεο Ημερολογιτισμο-Αιρεση.Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ειναι ΜΙΑ,Αυτη που διωχτηκε τοτε και σημερα.Αυτη υπηρετησε ο Αγιος Ματθαιος Καρπαθακης και η Οσια Μητερα Μαριαμ και συνεπως γι`αυτο σπιλωνονται μεχρι και σημερα.Σ`Αυτη την Εκκλησια βρισκεται και υπηρετει οΚηρυκος Μαισογαιας και Λαυρεωτικης,γι`αυτο και ο ιδιος διωκεται.

  63. Ο/Η laskaratos λέει:

    Συζήτηση μεταξύ ηλιθίων για την μονή του αγίου πορνο- Ματθαίου του Μυροβλήτη και της οσίας Μαριάμ της θαυματουργής, άντρο κάθε διαστροφής και ανωμαλίας:

    http://www.facebook.com/topic.php?uid=63715598941&topic=10173

    Petros

    ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ http://eyecdc.livepage.gr/blog/380/244ΚΑΙ ΑΥΤΟ https://roides.wordpress.com/2007/06/07/xrhsima19/ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΔΕΣ ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΛΕΝΕ…………
    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    Τα διάβασα. Εσυ τι πιστεύεις Πέτρο? Έγιναν ή όχι?
    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    Petros

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΥΟΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ. ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ………
    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΣΕΒΑΣΤΗ ΤΟΤΕ. ΑΣ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ.
    πάνω από ένα χρόνο πριν.
    Petros

    ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ………..
    πάνω από ένα χρόνο πριν

    Petros

    ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΙ ΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ………ΓΡΑΦΕΙ ΗΘΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΙΧΕ ΜΑΖΕΨΕΙ ΠΛΗΘΟΣ ΜΟΝΑΧΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΖΟΥΣΩΝ ΑΛΛΑ ΥΟΗΡΧΑΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΑΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΦΤΑΝΕΙΣ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΘΕΩΣΗ……..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ!!
    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΗΘΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ….ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΘΕΜΑ…

    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    Petros

    ΓΙΑ ΞΥΛΟ ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΤΣΙ…………
    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ? ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕΙΣ ΣΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ? ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΞΕΡΕΙΣ….ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΝ…

    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    Petros

    ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ…………ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΝΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΗΤΑΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΣΑΡΚΙΚΟ – ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘΕ ΕΞΗΣ.ΑΜΑ ΕΙΧΑ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΓΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ…………..
    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΝΟΜΙΖΩ ΗΜΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ. ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΣΤΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ…ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

    πάνω από ένα χρόνο πριν.

    Petros

    ΟΠΩΣ<?

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ?
    ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΑΣΑ 17 ΧΡΟΝΩΝ ΘΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ ΜΕ ΜΙΑ ΧΑΖΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ…..
    ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΑΔΕΛΦΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ…ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΙΑ ΜΟΥ….ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 4 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟ ΕΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΩΡΟ…..ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ….ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΞΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ….

    Ανθούλα

    Τόσα ήξεραν, τόσα έκαναν Αναστασία. Εποχές δύσκολες, μεσαιωνικές όπως λες σε ορισμένα πράγματα…Πιστεύεις ότι ήταν εις γνώσιν του Αγίου Πατέρα οι βασανισμοί μωρών; Καλοπροαίρετα ρωτάω, να μάθω θέλω τη γνώμη σου….

    Ανθούλα

    Με αφορμή την φετινή ημέρα μνήμης του αγίου Πατρός ημών Ματθαίου, έγραψα έναν ύμνο(κατά τό Βασίλισσα τοῦ κόσμου), για τον άγιο Πατέρα μας, προς δόξαν Θεού, αλλά και προς τόνωσιν του αγωνιστικού μας φρονήματος. Ένα μέρος του έχει ως εξής:

    Ματθαίε συ το κάλλος, το των Ιεραρχών, συ ει ο εκβοήσας, το στήκετε τρισμάκαρ, λύχνε πάντων πιστών.
    Εξ Όρους του Αγίου, κατέβεις προς ημάς, ίνας πατρώαν πίστην, προβάλεις και λυτρώσεις, πάντας εκ της αράς.
    Τα πλήθη συ ζωγρήσας προς τον Χριστόν σοφέ, μονάς σου ενεπήξο, εις γην της Μεσογαίας, αστήρ υπέρλαμπρε.
    Πρώτον της Παναγίας, το τέμενος καλώς, ιδρύεις ω Ματθαίε, Ορθοδοξίας φάρον, δεικνύμενος αυτό.
    Αλλά και των πατέρων, ηγούμενος συ ει, των εν Μεταμορφώσει, μοναστηρίω πάντων, αυτών τε αρωγή.
    Χάρισμα σοι εδόθη, παρά Θεού ημών, το δαίμονας διώκειν, εκ ταλαιπώρων δούλων, και ρύειν οδυνών.
    Εστόλισας ψυχήν σου, δι' αρετών πολλών, νηστεία, αγρυπνία, ασκήσει, υπέρ πάντων, φρόνημα ταπεινόν.

  64. Ο/Η Μιχάλης λέει:

    Παιδιά χρήσιμο άρθρο για να μην ξεχνάμε τι σημαίνει ΠΑΛΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΙΣΜΟΣ! Είναι άντρο κάθε απατεώνα που κάνει ό,τι γουστάρει. Δυστυχώς μερικοί παρασύρονται και πιστεύουν (συνήθως προσωρινά μόνο) τους παλιοημερολογίτες, οι οποίοι είναι σχισματικοί και αποτελούν αίρεση. Οι παλιοημερολογίτες ΔΕΝ έχουν καμμία σχέση με την εκκλησία, είναι αυτόκλητοι και ψευτοπαπάδες. Δείτε και αυτά: http://www.egolpion.com/dat/6222CA9B/file.pdf

  65. Ο/Η Μαριάμ λέει:

  66. Παράθεμα: Ημερολόγιο 5ης Δεκεμβρίου 2012 « ΑΒΕΡΩΦ

  67. Παράθεμα: Δολοφόνησαν 150 κορίτσια για να τα στείλουν στον… παράδεισο, στην παλαιοημερολογίτικη μονή-κολαστήριο Κερατέας » ΑΘΡΗΣΚΟΣ

  68. Παράθεμα: Το αίσχος των ορφανοτροφείων καλογραιών… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές

  69. Παράθεμα: Το αίσχος των ορφανοτροφείων καλογραιών… | Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές | crockorozistas

  70. Ο/Η Ροβεσπιέρος λέει:

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=7744&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARoASJASZASRASEASU&CropPDF=0

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλλο: 1/12/1950, σελ.: 4

    Ένα από τα θύματα της Μαριάμ παρεφρόνησε από τα βασανιστήρια

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=64&pageid=13587&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARoASJASZASRASEASU&CropPDF=0

    ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλλο: 21/9/1951, σελ.: 3

    Καταδίκη Μαριάμ για την κατακράτηση της μικράς Γεωργίας Παπανικολοπούλου επί 11 χρόνια στη φοβερή Μονή

  71. Παράθεμα: Ημερολόγιο 5ης Δεκεμβρίου 2013 « ΑΒΕΡΩΦ

  72. Παράθεμα: ΦΡΙΚΗ ΕΝ …ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 1950. ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ 150 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ …ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. « Kopanakinews’s Weblog

  73. Παράθεμα: ΦΡΙΚΗ ΕΝ …ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 1950. ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ 150 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ …ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. « Kopanakinews’s Weblog

  74. Ο/Η για τη Μαριάμ της Κερατέας λέει:

    http://pluton22.blogspot.gr/2011/12/blog-post_13.html

    Η ΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΑΡΙΑΜ

    Στα τέλη του 1950 ξεσπά ένα φοβερό σκάνδαλο, το «σκάνδαλο της Κερατέας».

    Σε έναν παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι στην Κερατέα αποκαλύπτεται ότι ηγουμένη Μαριάμ Σουλακιώτου μαζί με καλόγριες κρατά εύπορες γριές και ανήλικα κορίτσια που τα υποβάλει σε εξαντλητικές νηστείες και σωματικούς βασανισμούς. Οι αρχές της κάνουν μήνυση «για παράνομη κατακράτηση και απάτη».

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Καθηγουμένη Μαριάμ Σουλακιώτου υπήρξε για κάποιους …. αναμφισβήτητα μια ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ και ΟΜΟΛΟΓΗΤΡΙΑ του παρόντος αιώνα!!!!

    Την νύχτα 4ης προς 5ης Δεκεμβρίου 1950 ογδόντα πέντε άνδρες με επικεφαλής αξιωματικούς της χωροφυλακής και τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα, ιατροδικαστή και ανακριτή κυκλώνουν και στις 6πμ εισβάλουν στο μοναστήρι και ερευνούν.

    Βρίσκουν 36 αγόρια και κορίτσια καχεκτικά, ωχρά, με φοβίες και θρησκευτικό παραλήρημα. Το μεσημέρι επιβιβάζουν τα παιδιά σε αυτοκίνητα και τα μεταφέρουν στον Παιδικό σταθμό του Λαυρίου, η συγκέντρωση και η επιβίβαση γίνεται από έντονη αντίσταση των καλογριών και των παιδιών, κλάματα, κατάρες και πένθιμοι κωδωνοκρουσίες ακούγονται για ώρες μετά την απομάκρυνση των παιδιών.

    Η ηγουμένη Μαριάμ και κάποιες πολύ δραστήριες καλόγριες και καλόγεροι μεταφέρονται στην φυλακή.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η κοίμηση της Μαριάμ το 1954.

    Η ΔΙΚΗ

    Αρχές του 1953 γίνεται η δίκη στο Κακουργιοδικείο της Μαριάμ Σουλακιώτου, των καλογριών-καλογέρων που συνελήφθησαν και του επισκόπου των παλαιοημερολογιτών Κ Αλεξανδροπούλου, πρόεδρος είναι ο εφέτης Τούσης εισαγγελέας ο Κωστόπουλος .

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Δημοσιεύματα της εποχής.

    Σαράντα ένας μάρτυρες περνούν και καταγγέλλουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από την ζωή στην Μονή Κερατέας. Κάποια στιγμή ο εισαγγελέας διακόπτει ένα μάρτυρα και λέει: «Η Κερατέα είναι αίσχος δια την Ελλάδα. Σηκώνονται αι τρίχες της κεφαλής μου. Σκεφτείτε ότι εκεί πέθαναν 150 φυματικά κορίτσια».

    Ο μάρτυρας Σεραφείμ Σιλβέστρος καταθέτει ότι στην μονή πέθαναν φυματικοί η αδελφή της και ο γαμπρός του, τα δε τρία τους παιδιά υποβάλλοντο σε διάφορες κακοποιήσεις, όπως το αγοράκι κρεμάστηκε ανάποδα γυμνό πολλές φορές και το έδερναν μέχρι αναισθησίας, όταν δε ζούσε ο πατέρας του, τον προέτρεπαν οι καλόγριες να μολύνει το παιδί του με φυματίωση, γιατί αν ζούσε θα γινόταν κακός άνθρωπος, τον συμβούλευαν να μασάει αυτός το φαγητό και να ταΐζει μ αυτό το αγοράκι του, ώστε «να πεθάνει πριν από αυτόν». Το παιδί αυτό πράγματι έγινε φυματικό και κατά την διάρκεια της δίκης ήταν στο σανατόριο της Τρίπολης. Η δε μονή οικειοποιήθηκε την περιουσία των τριών ορφανών (65 στρέμματα και ένα σπίτι). Ο μάρτυς είπε «μας έλεγαν ότι πρέπει να πεθάνουμε να αδειάσουν τα κελιά να έρχονται άλλοι , για να πάμε στον παράδεισο».

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η μοναστηριακή κοινότητα.

    Η δίκη κράτησε με τέτοιες διηγήσεις δώδεκα ημέρες.

    Επιβλήθηκαν δέκα χρόνια κάθειρξη στην Μαριάμ για εκβίαση, υπεξαίρεση, απάτη και άλλα αδικήματα και μικρότερες ποινές στους συνεργάτες της. Η δίκη αυτή ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να εκτονωθεί ο λαός που υπέφερε και να «πέσει» στα μαλακά η δίκη των αεροπορίας που άρχιζε στις 24/2/1953 στο Αναθεωρητικό Στρατοδικείο.

    Επηρεασμένοι πολλοί από τις πολλές «συκοφαντίες» και ψεύδη (που δεν αποκλείεται να υπήρχαν και τέτοια ), επιδίωκαν τη παντελή διάλυση της Μονής. Συζητούσαν διαρκώς και συσκέπτονταν σε τι να την μεταβάλλουν όταν περιέλθει στα χέρια τους.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Παιδία στο μοναστήρι, από το σκάνδαλο της Κερατέας.

    Άλλοτε αποφάσιζαν να την μεταβάλλουν σε παιδικές εξοχές άλλοτε σε νοσοκομείο και άλλοτε σε στρατώνες. Αυτό το επέμειναν ιδιαιτέρως και έρχονταν ανώτεροι στρατιωτικοί, οι οποίοι εισερχόμενοι αυθαίρετα στο Παρθενώνα μετρούσαν τις διαστάσεις των κελιών κάποιοι αποφάσισαν , στα κτίρια της Μονής να εγκαταστήσουν … λεπροκομείο. Αφού όμως διαδόθηκε αυτό εξηγέρθησαν οι κάτοικοι της Κερατέας, αγανακτισμένοι για την απόφαση τους αυτή, και την επίμονη απαίτηση τους, να μη πραγματοποιηθεί αυτό.

    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Όλες οι εφημερίδες ασχολήθηκαν με το θέμα, το ζήτημα είναι πόσα από αυτά ήταν αλήθεια και πόσα φαντασιοπληξίες και σκόπημες υπερβολές για να αποπρασανατολιστεί η κοινή γνώμη;

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

    – ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σ Λιναρδάτου τόμοι Α και Β εκδόσεις ΒΗΜΑ-Βιβλιοθήκη

    2 σχόλια:

    Αργοναυτης21 Δεκεμβρίου 2014 – 1:30 π.μ.

    Να γράψεις και τα τσιφτετέλια που ρίχνανε τα βράδυα στα μπουζούκια στη «Τριάνα» του Χειλά φορώντας τα Τζιν τους.
    Γράφει ο νομπελίστας συγγραφέας Γκαλίλ Γκιμπράντ. μιά φορά κάθε 100 χρόνια, συναντιέται ο Ιησούς από την Ναζαρέτ, με τον σημερινό Χριστό σε έναν κήπο κάπου στο Λίβανο και συζητούν. Μετά από ώρα, λέει ο Ιησούς από την Ναζαρέτ στον σημερινό Χριστό.
    «Αδελφέ για μιά ακόμη φορά δεν κατορθώσαμε να συνεννοηθούμε. Εγώ σου μιλάω για την αγάπη στον πλησίον, και συ μου μιλάς για το χρηματιστήριο». Μακριά από το ράσο. Σκέτος σκοταδισμός.

    Απάντηση

    pluton21 Δεκεμβρίου 2014 – 4:15 π.μ.

    Προσπαθώ να γράψω ιστορία (λάθη μπορεί να κάνω) κινούμαι σε επίπεδα ιστορικά (κάπως έτσι λειτουργώ).
    Σ ευχαριστώ που με διάβασες και που με σχολίασες.

  75. Ο/Η Άλμπουμ μοναστικής φρίκης λέει:















Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.